Medische echo’s

Bij een medische echo word je door je verloskundige of gynaecoloog naar Sicht doorverwezen voor het maken van een echo. Tijdens de zwangerschap kunnen daar diverse redenen voor zijn. Voorbeelden van medische echo’s zijn de termijnecho, het 1e Trimester SEO (13-wekenecho) en het 2e Trimester SEO (20-wekenecho). Daarnaast heb je echo’s op medische indicatie, zoals een groei-echo of een echo om de ligging van de placenta te beoordelen. Medische echo’s worden vergoed door de verzekeraar.

Zo groot als een bosbes

Vroege echo

7 - 10 weken

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt.
Meer informatie

Zo groot als een kers

Voorlichting prenatale onderzoeken

8 weken

Tijdens je zwangerschap kan je kiezen om prenatale onderzoeken te doen. Bijvoorbeeld om te bepalen hoe groot de kans is dat je kindje het down-, edwards- en/of patausyndroom heeft.
Klik hier voor meer informatie over de NIPT

Zo groot als een doppinda

Termijnecho

10-12 weken

De termijnecho wordt gemaakt om te zien hoe ver je zwanger bent en om de uitgerekende datum vast te stellen.
Meer informatie

Zo groot als een appel

Eerste trimester SEO (13-wekenecho)

12+3 - 14+3 weken

Bij de eerste trimester SEO, ook wel de 13-wekenecho, kijkt de echoscopiste of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind.
Meer informatie

Zo groot als een banaan

Tweede trimester SEO (20-wekenecho)

18 - 21 weken

De tweede trimester SEO, ook wel de 20-wekenecho, is een uitgebreide medische echo tussen 18 en 21 weken waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft.
Meer informatie

Overige medische echo’s

Als je bloedverlies hebt, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Meestal kun je bij ons op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo.
Tijdens een groei-echo kijken we naar de grootte van het kind. We meten het vruchtwater, het hoofdje, de buik en het bovenbeen. De metingen worden in een groeicurve uitgezet.
Bij de placentalocalisatie wordt gekeken naar de ligging van de placenta ten opzichte van de baarmoedermond. Dit betreft een inwendige echo.
Een liggingsecho kan tegen het einde van de zwangerschap worden aangevraagd wanneer het vermoeden bestaat dat je kind in een verkeerde positie ligt of wanneer dit handmatig niet met zekerheid kan worden vastgesteld.

Plan je bezoek

Je bezoek